mar 24, 2011

napisane przez w kategorii Przepisy na kawę | 0 Comments

Kawa czekoladowo – orzechowa

Kawa czekoladowo – orzechowa

Mam dzisiaj dla was nie lada gratkę. Niedawno byłam u mojej najlepszej psiapsiółki i poczęstowała mnie kawą. Nie była to jednak taka zwykła kawa, ale coś, co do dzisiaj spędza mi sen z powiek i kiedy mam kiepski nastrój biegnę do kuchni i przyrządzam sobie ten specjał. Specjalnie dla was podaję jej przepis. Być może i wam poprawi humor w jakiś kiepski dzień.

Składniki potrzebne do przygotowania tego rarytasu:

* 30 ml espresso lub 50ml mocnej kawy mokka przygotowanej z ulubionej kawy świeżo mielonej
* duża łyżeczka kremu czekoladowo-orzechowego takiego jak nutella, czy nutello podobnego
* 200 ml ciepłego mleka
* do dekoracji i smaku – bitą śmietanę cynamon, startą czekoladę lub kakao

Przygotowanie:

Do kubka wlewamy niewielką ilość gorącego mleka. Do niego dodajemy łyżeczkę nutelli (taką z czubkiem) i mieszamy, aż nam się rozpuści. Do tego dolewamy spienione (lub nie, jeżeli zamierzamy udekorować bitą śmietaną) mleko i postępujemy tak, jakbyśmy robili kawę Latte (bardzo powoli wlewamy przygotowane wcześniej espresso) Posypujemy kakao, startą czekoladą lub cynamonem.
I gotowe.
Smacznego!

Dodaj komentarz