lut 25, 2012

napisane przez w kategorii Miseczki | 0 Comments

Żurek – postny specyjał

Żurek – postny specyjał

Po szaleństwach karnawału i próbowania tysięcy nowych smaków, przyszedł czas na umartwianie się. Kościół katolicki wprowadza bowiem okres 40 dniowej wstrzemięźliwości – czyli Wielki Post. Jest to czas, w którym musimy opanować żądze naszego ciała i dążyć do umartwienia. Nie jest to zbyt radosny okres – szczególnie dla smakoszy, którzy dla rozkoszy podniebienia są w stanie poświęcić wiele. Nie ma jednak tego złego, bo w czasie Wielkiego Postu również można smacznie sobie podjeść. Jednym z takich typowo postnych dań jest żurek. Ponieważ zupa ta występuje w wielu wersjach, proponujemy rozpocząć od postnego żurku, urozmaiconego jedynie jajkiem.

Składniki:

5-6 ziemniaków
kilka grzybów suszonych
liść laurowy
ziele angielskie
1,5 l wody
sól
zakwas żurkowy (przepis podałam osobno) lub 0,5 l gotowego
łyżeczka chrzanu
wyciśniętyząbek czosnku
2-3 łyżki śmietany
1-2 łyżki majeranku
pieprz mielony
ugotowane na twardo jajka do podania

Wstawić wodę na żurek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na wrzątek. Zupę posolić, dodać opłukane grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć grzyby, pokroić na małe kawałki i wrzucić z powrotem do żurku. Teraz dodać całą porcję zakwasu (ok. 0,6 l), chrzan (wg uznania) i czosnek. Zagotować i jeżeli zupa jest za gęsta, rozcieńczyć wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać majeranek i jak ktoś lubi, dodać śmietanę. Wszystko ostatni raz zagotować. Podawać w miseczkach lub bulionówkach –  do każdej porcji dodać jajko podzielone na ćwiartki.

Dodaj komentarz