mar 28, 2011

napisane przez w kategorii Przepisy na kawę | 0 Comments

Kawowy kogel – mogel

Kawowy kogel – mogel

Lubicie kogel mogel?
A kto nie lubi. Kojarzy się z czasem dzieciństwa. Z chwilami, kiedy było nam źle, a mam chciała nas jakoś pocieszyć i poprawić nam humor. Ukręcanie kogla – mogla, a potem pałaszowanie go zawsze przynosiło dużo radości. Być może teraz też masz czasem ochotę na coś dobrego, co poprawi Ci nastrój, kiedy jest Ci źle. Właśnie w takich chwilach możesz sobie przyrządzić kogel – mogel dla dorosłych. Oczywiście smakuje wyśmienicie i działa jak afrodyzjak, a jeśli poda się go w specjalnym kubku na pewno poprawi nam nastrój i nastroi optymizmem. a oto przepis, który dostałam od mojej babci, która uwielbia eksperymentować w kuchni ze starymi przepisami, tchnąc w nie nowe życie.
Kawę najlepiej podawać w wersji na ciepło. A oto składniki oraz sposób przygotowania.

Składniki:

* 1 żółtko
* 4 łyżeczki cukru
* 1 espresso
* tłuste mleko

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy espresso, potem zaś przygotowujemy kogel mogel.
Wrzucamy żółtko do wysokiej szklanki i wsypujemy 4 łyżeczki cukru.

Ucieramy ubijaczką lub łyżeczką. Następnie wlewamy pół przygotowanej porcji mleka do espresso, a po tym wlewamy kogel mogel. Mieszamy wszystko i wlewamy drugą połowę mleka – robiąc obrazek!

Najlepiej przygotować kogel – mogel przed zaparzeniem espresso !!!
Smacznego

Dodaj komentarz