mar 26, 2012

napisane przez w kategorii Kubki | 0 Comments

Zielone trufle

Zielone trufle

Czasami przychodzą na nas nowe nieznane smaki,  na coś, czego nigdy nie próbowaliśmy, co jest nieznane naszemu podniebieniu, coś, za czym tęsknią nasze zmysły. Ja też tak mam – dlatego czasami wertuję różne książki kulinarne i przepisy w poszukiwaniu perełek. Dzisiaj jedna z nich. Trufle z zieloną herbatą. I to nie taką, która popijamy z jakiegoś fajnego kubka, ale taką, którą dodajemy wprost do trufli – dzięki temu uzyskują one oryginalny smak i aromat. Poniżej przepis

 

Składniki

250 g białej czekolady
2 łyżeczki zielonej herbaty matcha (to ten intensywnie zielony proszek używany w ceremonii parzenia herbaty w Japonii)
1 łyżka mleka
50 ml śmietanki kremówki 30-36%
kakao, herbata matcha lub kinako (proszek z prażonej soi) do obtaczania kuleczek

Proszek matcha i kinako mozna kupić w sklepach z żywnością orientalną (np. Kuchnie Świata).

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej i zalej nim 2 łyżeczki matcha.
  2. Pokrusz czekoladę i rozpuść na parze.
  3. Śmietanę zagrzej mocno (prawie do zagotowania), dodaj do niej mieszaninę mleka z herbatą, wszystko wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą.
  4. Masę ostudź do temp. pokojowej. Ze sztywnej masy nabieraj łyżeczką (lub przyrządem do wycinania kulek) małe porcje i tocz kuleczki (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach).
  5. Na talerz wysyp kakao, kinako i matcha (matcha można zmieszać z cukrem pudrem w proporcjach 1:1). Obtocz kuleczki, gotowe odłóż w zamkniętym pudełku do schłodzenia w lodówce.

Smacznego – pycha!

Dodaj komentarz