kwi 4, 2012

napisane przez w kategorii Kubki | 0 Comments

Mazurek, mazureczek…

Mazurek, mazureczek…

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a jak wiadomo święta Wielkanocne w Polsce to nie byle co – trzeba się do nich odpowiednio przygotować i to zarówno pod względem duchowym, jak i  cielesnym. Największe zamieszanie oczywiście panuje w kuchni, które na ten czas staje się centrum dowodzenia.

Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez tradycyjnych wypieków. Jednym z najbardziej popularnych wypieków jest oczywiście mazurek wielkanocny – najlepiej kajmakowy – z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Można przygotować go z mlekiem skondensowanym słodkim lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej warto dodać kwaskowatego dżemu. Oto przepis:

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 80g cukru pudru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • ok. 150g dżemu, najlepiej kwaskowatego
  • 1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą).
  2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
  3. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy (u mnie przycięty placek miał wymiar 35x 32cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.
  4. Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg.
  5. Dżem rozsmarować na cieście.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 min. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka według uznania.

Mazurek najlepiej smakuje z filiżanką wybornej kawy, serwowanej w wielkanocne popołudnie.

 

Dodaj komentarz