kwi 6, 2012

napisane przez w kategorii Kubki | 0 Comments

Pascha i pascha

Pascha i pascha

Pascha to w tradycji chrześcijańskiej jedno z najważniejszych świąt. Poprzedza ją Wielki tydzień, w czasie którego wspomina się mękę i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Kończy się Wielką Niedzielą, czyli dniem, w którym Jezus zwyciężył pęta śmierci i przeszedł do życia niebieskiego.

Ale Pascha to również określenie potrawy, którą spożywa się właśnie w czasie świąt wielkanocnych. Mocno kremowa, kaloryczna, nasączona alkoholem – najlepiej wychodzi i smakuje właśnie w okresie świąt Wielkanocnych. Przygotowuje się ją z twarogu, ogromnej ilości jaj i pełnotłustego mleka. A oto przepis dla tych, którzy usłyszeli o niej po raz pierwszy.

 

Składniki:

  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego (u mnie półtłusty)
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g masła
  • 50g migdałów
  • 50g rodzynek
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmielić dwukrotnie.
  2. Migdały włożyć do kubka i zalać wrzącą wodą. Pozostawić na co najmniej 5 min. Obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami). Obrane migdały osuszyć na ściereczce i posiekać nie za drobno.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodać śmietanę. Naczynie z utartymi żółtkami i śmietaną włożyć do większego garnka z gotującą się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała naczynia z jajkami. Ubijać ok. 10 min. Masa powinna trochę zgęstnieć.
  4. Naczynie z ubitymi jajkami ściągnąć z pieca i dalej miksując, dodać porcjami miękkie masło, a następnie ser.
  5. Na końcu wmieszać migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  6. Masę przełożyć do miseczki wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godz.
  7. Kolejno odwrócić na talerz, ściągnąć gazę (ściereczkę) i udekorować według uznania

Podawać z filiżanką małej czarnej lub kubkiem aromatycznej herbaty.

 

 

Dodaj komentarz