maj 21, 2012

napisane przez w kategorii Filiżanki | 0 Comments

Truskawka w musie – czyli mus truskawkowy

Truskawka w musie – czyli mus truskawkowy

Niedawno publikowaliśmy przepis na wspaniały tort bezowo – truskawkowy, ale przecież doskonale wiemy, że truskawka – królowa letnich przyjęć, smakuje doskonale pod każdą postacią, dlatego dzisiaj wracamy do truskawkowej krainy, by przyrządzić wyśmienity mus truskawkowy. Przepis na jego wykonanie jest bardzo prosty i nawet ci, którzy niepewnie czują się w kuchni, poradzą sobie z jego wykonaniem. Na pewno będzie smakował każdemu – szczególnie podany w  upalne popołudnie, ale chyba najwięcej frajdy sprawi najmłodszym miłośnikom kuchni. Oto przepis na jego wykonanie.

 

Składniki:

  • ok. 1 kg truskawek (mogą być te miękkie)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody (jeśli macie dużo owoców lub jest gorąco – można dodać 2 łyżeczki żelatyny). Truskawki umyć, obrać i zmiksować w blenderze. Dodać sok i cukier. Dolać galaretkę. Masę wlewać do małych filiżaneczek lub jednej dużej formy. Odstawić do lodówki aż mus stężeje. Mus wyłożyć na talerzyk, podawać z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Smacznego

 

Dodaj komentarz