maj 23, 2012

napisane przez w kategorii Miseczki | 0 Comments

Polewka z owoców, czyli letnia zupa dla smakoszy.

Polewka z owoców, czyli letnia zupa dla smakoszy.

W „Panu Tadeuszu“ A Mickiewicza, naszej narodowej epopei pełno jest opisów wspaniałej litewskiej przyrody. Jest to również dzieło pokazujące wspaniałe, stare, nieistniejące już obyczaje. Jeden z nich związany był z zalotami, a konkretnie z oświadczynami. Jacek Soplica tytułowy bohater, kiedy stara się o rękę Ewy Horeszkówny, dostaje od jej ojca czarną polewkę. Ma to oznaczać, że oświadczyny zostały odrzucone, a kawaler odprawiony z kwitkiem. Czarna polewka bowiem to zupa z kaczej krwi – dla niektórych wielki rarytas. Ale przepisu na jej przyrządzenie nie znajdziecie u nas dzisiaj. Znajdziecie natomiast inny – bardzo wiosenny, a w zasadzie letni – przepis na polewkę owocową. W przeciwieństwie do tej czarnej, na pewno będzie smakowała wielu. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Najlepiej w kolorowej miseczce.

A oto przepis na nią:

 

SKŁADNIKI:

  • 1/2kg wiśni(bez pestek)
  • 1,5-2 litry wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka makaronu

PRZYGOTOWANIE:

Wiśnie gotujemy w wodzie z cukrem (jak na kompot). Gdy już się zagotują rozrabiamy mąkę w pół szklani wody i dolewamy do garnka cały czas mieszając. Trzymamy na niewielkim ogniu – czekamy aż zupa zgęstnieje. Makaron gotujemy osobno i dodajemy do zupy tuż przed podaniem. Doskonale smakuje na chłodno, jak i na gorąco!

 

Dodaj komentarz