cze 15, 2012

napisane przez w kategorii Kubki | 0 Comments

Lodowy rarytas

Lodowy rarytas

Lato w pełni, z nieba leje się żar, a w taka pogodę najlepiej gasić pragnienie, czymś, co jest nie tylko smaczne, ale również dodaje energii. Najlepsze dla ochłody były zawsze lody, a jeśli wymieszamy je z kawą, to powstanie doskonały napój na letnią spiekotę.

Jak przygotować doskonałą kawę z lodami? Oto przepis:

Potrzebne składniki i akcesoria (na 1 porcję)
  • ostudzony napar z mocnej kawy (rozpuszczalnej lub parzonej – jak wolicie) – 100-150 ml
  • odrobina (100 ml) zimnego mleka
  • od 3 do 5 gałek lodów (niezbyt mocno zmrożonych)
  • syrop lub polewa – ewentualnie
  • blender/mikser – też ewentualnie:)
  • owoce do dekoracji
  • wysoka przezroczysty kubek

Przygotowanie

do większego naczynia (np. pojemnik w mikserze) wlewamy mleko i napar z kawy – koniecznie zimny, a następnie lody, dużo lodów . Miłośnikom bardzo słodkich kaw polecam lody kremowe:

  • waniliowe,
  • czekoladowe,
  • pistacjowe,
  • tofii
  • śmietankowe.

I już – pychota, że palce lizać.

Dodaj komentarz