kwi 26, 2011

napisane przez w kategorii Przepisy na herbatę | 0 Comments

Herbata karmelowa

Herbata karmelowa

Mówi się o niej często bawarka, ponieważ herbatę z mlekiem podaje się właśnie w tamtym regionie. Poleca się ja również kobietom w ciąży, żeby wspomóc laktację po porodzie. dzisiaj mam dla was przepis nieco zmodyfikowany. Szczególnie dobry dla tych osób, które nie lubią zwykłej herbaty, za to cenią sobie niekonwencjonalne smaki. Herbata karmelowa. A oto składniki i sposób przygotowania.

  • 1 l mleka
  • 4 łyżki karmelu lub brązowego kandyzu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka herbaty czarnej liściastej

Sposób przygotowania:
Zagotować mleko z karmelem. Gotującym mlekiem zalać herbatę i odstawić na 5 minut aby się zaparzyła. Mleczną herbatę przecedzić do miksera, dodać żółtka i dobrze zmiksować. Podawać natychmiast po zmiksowaniu, najlepiej smakuje gorąca. Czas przygotowania: 10min Stopień trudności: łatwy. Smak: wyśmienity. Najlepiej smakuje podana w ceramicznym kubku otoczonym polarkiem, który dłużej utrzymuje ciepło.

Dodaj komentarz