kwi 30, 2011

napisane przez w kategorii Przepisy na kawę | 4 Comments

Cold Coffe

Cold Coffe

Przepisy na wyborną kawę są dostępne w książkach kucharskich oraz kobiecych czasopismach, jednak prawdziwe rarytasy są głęboko zakopane w starych zeszytach naszych babć i ciotek. Specjalnie na wiosenne spotkania wygrzebałam jeden z nich, by się nim z wami podzielić:

Oto składniki i sposób przyrządzania:

  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • pól szklanki wrzącej wody
  • mleko
  • pół litrowy słoiczek z zakrętka
  • cukier do smaku
  • kakao do przybrania
Przygotowanie:

Do połowy kubka wlewamy zimne mleko. Do przygotowanego słoiczka wlewany wrzącą wodę, dodajemy kawę i cukier. Następnie energicznie potrząsamy słoiczkiem do uzyskania piany. Na spodzie nie powinno być kawy. Uzyskaną pianę wlewamy do szklanki z mlekiem. Dla uzyskania lepszego efektu wytnijcie z bloku technicznego np. serduszko lub listek połóżcie lekko na pianie i posypcie kakao :) Bon appetit :)

  1. Do tak ślicznej filiżanki firmy Nicii, mam doskonały pomysł na espresso. Jak każdy wie espresso jest bardzo mocną kawą należy ją spożywać gorzką baz dodatku mleka,popijając wody mineralną niegazowaną.Espresso najlepiej smakuje wtedy gdy jest zaparzone ze swieżo zmielonych ziaren kawy.Według mnie najlepszą kawą jest LAVAZZA(ta w niebieskim opakowaniu)ma ona delikany smak i zapach który unosi się bardzo długo w powietrzu.Bardzo gorąco polecam.Napewno postawi Cię na nogi:))))

  2. To znów ja jestem tak zafascynowana tym blogiem,że ciągle myślę nad przepisami:))))przyszło mi do głowy że po tak mocnej,pobudzającej,gorzkiej kawie jaką jest espresso należy nam się coś słodkiego i mam do zaproponowania:
    Banany w czekoladzie:
    Banany są jedym z najbardziej kaloryczny owoców,powieważ w 100 g(bez skóry) znajduje się ok.90 kcal,ale pomimo tego zawiera również błonnik pokarmowy( ok.2,5g).Wpływa on bardzo korzystnie na przemiane materri,więc dietetycy zalecają spożywanie bananów nawet przy dietach odchudzających.Błonnik pokarmowy który znajduje się w bananach powoduje że nasz organizm wchłania o wiele wiecej błonnika niż przy spożyciu innych składników pokarmowych.Obniża również poziom cholesterolu,a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

    Czekolada posiada enzym,który nazywa się FENYLOTYLOMINA jest tz. enzym szcześcia;)))czyli jedząc czekoladę stajemy się szczęślwi…

    I jak widać nie taki diabeł straszny…

    Składniki:
    -1 średniej wielkości banan 150 g(133,5 kcal)
    -2 kostki czekolady(107 kcal)
    Energia:240,5 kcal

  3. Witam! bardzo dobre wrażenie zrobiły na mnie Twoje przepisy :) Z chęcią z nich skorzystam.Na samą myśl o tak wyśmienitej,pysznej kawce aż chce się żyć!Wyobrażając sobie tą delikatną,puszystą piankę,subtelny smak i aromat kawusi,człowiek od razu przenosi się w świat marzeń i fantazji,zapomina o codziennych troskach,trudnościach,zmartwieniach.
    Nie pomijając również wyśmienitego deseru „banany w czekoladzie”,który robi zachwycające wrażenie.Na samą myśl o smaku banana w czekoladzie aż ślinka cieknie i już czuję jego subtelny,delikatny i przepyszny smak,a przy tych superlatywach delektowania się,dostarczę organizmowi odpowiednią dawke składników odżywczych,co wpłynie również na dobre samopoczucie i doda sporej dawki energii :)

  4. Agnieszko bardzo dziękuję Ci za tak pozytywną opinię;)))było mi bardzo miło czytając Twój komentarz.Pozdrawiam.

Dodaj komentarz