cze 18, 2011

napisane przez w kategorii Przepisy na herbatę | 0 Comments

Herbata imbirowa

Herbata imbirowa

Są zwolennicy kawy, tacy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kubka parującego napoju z pianką, ale są też tacy, którzy gustują w zupełnie innych smakach. Ci drudzy wolą herbatę, ale nie taką zwykłą, czarną, liściastą, czy w torebkach, ale specjalnie przygotowaną o niesłychanie bogatym smaku i aromacie. Żeby przygotować tak wyjątkową herbatę, trzeba znać odpowiedni przepis. Oto jeden z tych, przekazywanych w rodzinach z pokolenia na pokolenie.
Składniki:

2 saszetki herbaty czarnej

0,5 szklanki rodzynek

6 goździków

0,5 łyżeczki cynamonu

50 ml rumu

1 cytryna

2 pomarańcze

4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:


Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zalać rumem. Do dzbanka włożyć herbatę, cynamon i goździki ,następnie zalać 4 szklankami wrzątku. Pół pomarańczy i pół cytryny pokroić w plastry, z reszty wycisnąć sok i zagotować z 2 szklankami wody i cukrem.Herbatę przecedzić i dodać syrop,podgrzać. Dodać rodzynki z rumem i…przelać do ulubionego kubka.

Dodaj komentarz