sie 28, 2011

napisane przez w kategorii Przepisy na herbatę | 0 Comments

Smaki jaśminu

Smaki jaśminu

Sposobów na herbatę jest wiele, nawet byście się nie spodziewali ile, a wśród nich są również takie, które działają na wyobraźnię, węch i smak. Tym razem nie będzie to herbata podawana w imbryku, nalewana do pięknej filiżanki. Ale…. taka o stałej konsystencji, pachnąca jaśminem. Dodamy ją do muffinów. Muffiny, o których mowa są bardzo wyraźne w smaku. Trzeba bardzo uważać podczas zaparzania, bo zbyt mocny smak dodany do delikatnych babeczek może zniweczyć cały efekt.

Składniki

- szklanka mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- 1 jajko,
- szklanka zaparzonej (przez 4 min.) czarnej herbaty z kwiatami jaśminu

Mąkę z proszkiem i sodą  trzeba przesiać. Dodać cukier i wymieszać. Następnie należy wymieszać mokre skadniki i dodać do suchych. Napełnić papilotki umieszczone w wysmarowanej masłem blaszce i piec przez 25 minut w temperaturze 165 stopni. Intensywność smaku herbaty możemy regulować długością jej zaparzania.

Pijcie i jedzcie. Polecam http://www.fajnykubek.pl/mala-czarna/czarno-ruda-filizanka-p-289.html

Dodaj komentarz