paź 9, 2011

napisane przez w kategorii Przepisy na kawę | 0 Comments

Kawa po mauretańsku

Kawa po mauretańsku

Kiedy za oknem leje deszcz, a pogoda nie zachęca do spacerów, warto usiąść i wrócić wspomnieniami do czasu wakacji, kiedy świeciło słońce, woda przyjemnie chłodziła stopy, a podawane w barze drinki wprawiały każdego w dobry nastrój. W takiej chwili możecie sprawić, by wakacyjny nastrój powrócił, serwując sobie kawę po mauretańsku. Do jej przygotowania potrzebne są:
•    3 łyżki drobno zmielonej kawy
•    300 ml wody
•    szczypta mielonego pieprzu
•    szczypta mielonego cynamonu
•    cukier do smaku
•    2,3 krople aromatu różanego

Sposób przyrządzenia:
W dzbanku żaroodpornym zalać zimną wodą kawę, pieprz i cynamon. Powoli podgrzewać doprowadzając do granicy wrzenia, odstawić na 1 minutę i ponownie podgrzewać . Operacje powtarzać 3 razy. Tak zaparzoną kawę przelać do ulubionej filiżanki, np takiej, którą można kupić w sklepie internetowym www.fajnykubek.pl, dodać po kropli aromatu różanego i podawać. Pieprz i cynamon rozgrzeją nasze zmarznięte ciała, a aromat różany otoczy przyjemną wonią całe wnętrze, pozwalając nam na chwilę odpłynąć w krainę marzeń.

 

 

Dodaj komentarz