lis 9, 2011

napisane przez w kategorii Przepisy na herbatę | 0 Comments

O koprze włoskim po polsku

O koprze włoskim po polsku

Od wieków znane jest zbawienne działanie niektórych ziół na organizm człowieka. Wykorzystywane są one w ziołolecznictwie, w farmakologii, w przemyśle kosmetycznym, a także w każdym gospodarstwie domowym. Zioła pomagają na wiele dolegliwości, jednak trzeba wiedzieć, w jaki sposób ich używać, by w myśl złotej zasady nie przyniosły więcej szkody niż pożytku. Jednym z takich ziół jest koper włoski, którego działanie lecznicze wykorzystywane było już przez naszych starożytnych przodkówKoper włoski ma w swoim składzie olejek eteryczny, flawonoidy, sole mineralne, stygmasterol (zaliczany do fitosteroli), dzięki czemu decyduje o działaniu bakteriobójczym, przeciwzapalnym, rozkurczowym na układ pokarmowy, a także regenerującym w obrębie tkanek miękkich i skóry.

Najstarsze zastosowanie naparów z kopru włoskiego przeciwdziałało wzdęciom w przypadku dolegliwości bólowych u dzieci, a nawet niemowląt, u których zaobserwowano występowanie kolek. Koper, pobudza perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom i działa wiatropędnie, wpływa na poprawę apetytu i łagodzi bóle brzucha. Napar działa również wykrztuśnie, może być więc stosowany przy kaszlu, a u kobiet karmiących znajduje zastosowanie przy spotęgowaniu laktacji.Aby przyrządzić napar z kopru włoskiego wystarczy zalać pół łyżeczki nasion szklanką wrzątku i parzyć 15 minut. Gotowy napar wlewamy do kubka z zaparzaczem w ¼ jego wysokości i pijemy 4 razy dziennie.

Smacznie i zdrowo.

 

Dodaj komentarz