gru 22, 2011

napisane przez w kategorii Filiżanki | 0 Comments

Gorąca czekolada do piernika

Gorąca czekolada do piernika

W kuchni pachnie jak w bajkowej krainie. Na miesiąc przed przygotowuje się słodkie pierniki, które „dochodzą” w specjalnie przygotowanych puszkach i czekają na swój debiut na wigilijnym stole. Takie przygotowanie pierników jest wspaniała zabawa dla całej rodziny. Dorośli mogą przygotować masę piernikową, a dzieci pięknie je ozdobić. Dzięki temu każdy może mieć swój wkład w święta. Potem już tylko wystarczy wyczekiwać pierwszej gwiazdki i po wigilijnych postnych potrawach, skusić się na te świąteczne delicje. Dorośli zapewne wybiorą do ich konsumpcji delikatną małą czarną, ale dzieciom będą one najlepiej smakować z gorąca czekoladą.

A oto przepis na przygotowanie jej świątecznej wersji:

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 125 ml słodkiej śmietanki (36%)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 szczypty chilli

Sposób przygotowania:Mleko i śmietankę wlać do rondla, ogrzewając powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę, cynamon, cukier i chilli. Podgrzewać jeszcze ok. 10 min, uważać, aby czekolada się ni zagotowała. Napój można podawać natychmiast po przygotowaniu, ale będzie bardziej aromatyczny jeżeli zostanie schłodzony, a następnie przed podaniem podgrzany. Podawać w świątecznych filiżankach lub dziecięcych kubeczkach

Dodaj komentarz