lut 9, 2012

napisane przez w kategorii Przepisy na kawę | 0 Comments

Kawa pachnąca świętami

Kawa pachnąca świętami

Dopiero  hucznie witaliśmy Nowy Rok, dopiero ubieraliśmy choinkę, dopiero piekliśmy bożonarodzeniowe pierniki, a już wielkimi krokami zbliżają się ostatki. Żeby jednak zatrzymać na trochę jeszcze magię tamtych chwil, do których przecież tęsknimy cały długi rok, proponujemy przygotowanie kawy z nutka korzenną. Przypomni nam ona smak pierników, które pewnie dopiero co zniknęły z puszek i koszyczków. Taka korzenna kawa, nie tylko rozgrzeje nasze zmysły, ale również pozwoli rozgrzać się naszym zmarzniętym – od niskich temperatur na dworze – ciałom.

Do przygotowania dwóch porcji napoju potrzebować będziemy:

  • kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżki miodu
  • 4-6 goździków
  • cynamonu

W rondelku podgrzewamy mleko, gdy będzie gorące mieszamy je z miodem, po czym przy pomocy spieniacza do mleka lub używając miksera, spieniamy mleko. Przygotowujemy 2 filiżanki. Do każdej wkładamy 2-3 goździki i dodajemy szczyptę cynamonu. Następnie wsypujemy pożądaną ilość kawy i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i całość uzupełniamy spienionym mlekiem.  Wedle uznania wierzch kawy można dodatkowo posypać cynamonem. Taka kawa świetnie smakuje serwowana np. z marmurkową babką piaskową lub piernikiem.

 

 

 

Dodaj komentarz